Škola planinarenja – Bjelašnica

Treći planinarski pohod Škole planinarenja za učenike sedmog razreda će se realizovati u petak 26.05.2023.godine na planini Bjelašnica. Pravac kretanja ovog planinarskog pohoda je Babin do – Kuća spasa – Lisičja glava. Lisičja glava je jedan od tri vrha istočnog dijela planine Bjelašnica, visok 1678 metara. U neposrednoj blizini su vrhovi Javorak 1693 metara i Šiljak 1689 metara. Sa pomenutih vrhova pruža se odličan pogled na Babin do, planinu Igman, Trebević, Jahorinu, Sarajevsku kotlinu, Općinu Trnovo, Treskavicu, Visočicu i najviši vrh Bjelašnice Opservatoriju. Staza za kretanje nije teška, uredno je obilježena i markirana. Visinska razlika je oko 400 metara. Za ovaj pohod neophodna je standardna planinarska oprema. posebnu pažnju ponovo treba posvetiti adekvatnoj obući. Preporuka je da to budu adekvatne čizme ili gojzerice sa vodonepropusnom membranom. Poželjno je da učenici ponesu kabanicu zbog mogućih lokalnih pljuskova i padavina. Isto tako poželjno je da svaki učenik ponese kapu ili neko drugo pokrivalo za glavu, Kao i na prethodnim pohodima potrebno je ponijeti dovoljne količine vode (1,5 litara), sendvič ili užinu, energetsku pločicu ili čokoladu, te i zdrave grickalice (orasi, bademi, lješnaci, grožđice). Izbjegavati gazirane sokove, čips i pržene grickalice.
Okupljanje učenika u 7 sati i 15 minuta ispred škole, polazak u 7 sati i 30 minuta sa parkinga Vrbanja. Povratak pred školu oko 15 sati. U ovisnosti od vremenskih prilika može doći do izmjene satnice o ćemu će roditelji biti blagovremeno obavješteni.
Učenici na pohod idu u pratnji direktora škole i planinarskog vodiča. Na lokaciji pohoda nalaze se pripadnici hitne pomoći, policije i gorske službe spašavanja. U slučaju zdravstvenih problema učenika sedmog razreda i spriječenosti da učestvuju u pohodu potrebno je obavjestiti razrednicu i direktora škole.
Vedro