Čestitka povodom završetka školovanja za učenike devetog razreda osnovnih škola

Naši učenici devetog razreda završili su nastavu i time okončali jedan obrazovni ciklus. Put od prve učiteljice/prvog učitelja, od prvih slova, vježbanja vezanja pertli, prvih susreta sa hemijskim formulama, preko učenja o fenomenima fizike, geografije, čvrstih prijateljstava, od šala i briga, do raskrsnice kuda dalje u obrazovanje, bio je dug i vjerujemo uzbudljiv.

Čestitamo završetak školovanja u osnovnoj školi i želimo vam mnogo uspjeha u daljnjem obrazovanju. Čestitamo vašim roditeljima/starateljima, vašim djedovima, nanama i bakama, vašim ponosnim učiteljima i nastavnicima, pedagozima i direktorima.

Plan upisa u prvi razred srednje škole usvojen je na sjednici Vlade 3. juna 2021. Online odabir škole dešavat će se kao i do sada kroz EMIS sistem online upisa od 11. juna 2021. O online upisu naši učenici mogu dobiti više informacija u svojoj osnovnoj školi.

Učenici devetog razeda koji su dio obrazovanja završili u inostranstvu mogu Ministarstvu podnijeti zahtjev za se njihove ocjene u izdatom rješenju o nostrifikaciji nivelišu ukoliko su postigli značajno bolje rezultate I bolji uspjeh u nastavku školovanja u Kantonu Sarajevo.

Na ovaj način osigurat ćemo fer uvjete za učenike koji su dio obrazovanja proveli u nekom drugom obrazovnom sistemu, podržat ćemo povratak porodica koje su se vratile u Bosnu i Hercegovinu i prevazići ćemo neujednačenost prosječnih ocjena različitih obrazovnih sistema. Zahtjev je potrebno dostaviti Ministarstvu za odgoj i obrazovanje najkasnije do 10. juna. O reviziji rješenja o nostrifikaciji odlučuje komisija Ministarstva.

Ministrica i uposlenici Ministarstva za odgoj i obrazovanje

http://mo.ks.gov.ba/aktuelno/novosti/cestitka-povodom-zavrsetka-skolovanja-za-ucenike-devetog-razreda-osnovnih-skola