Početak nastave u novoj školskoj godini

Obavještavamo sve učenike, roditelje i staratelje učenika da će se svečani prijem prvačića održati utorak 01.09.2020.godine u 11 sati i 30 minuta u dvorištu škole. Pored kratkog programa dobrodošlice planirana je podjela školskih ruksaka sa priborom i udžbenika koje je obezbjedila Općina Centar, a podjelu će izvršiti delegacija Općine Centar. Zbog trajanja augustovskog upisnog roka za prvačiće još uvijek ne možemo dati kompletnu informaciju o organizaciji nastave prvog razreda. Nastava će biti organizovana u školskom objektu, jedina dilema je da li će učenici biti podjeljeni u dvije grupe ili u dva odjeljenja. Nadamo se da ćemo u informaciju o organizaciji rada prvog razreda imati do kraja sedmice ili najkasnije do 01.09.2020.godine, kada završava augustovski upisni rok.

Produženi boravak počinje sa radom 02.09.2020.godine. Prijave se mogu izvršiti kod učiteljica ili u sekretarijatu škole. Ugovori o korištenju usluga produženog boravka će biti potpisani  od 02.09.2020.godine. Zbog novih naredbi Kriznog štaba Zavoda za javno zdravstvo a vezano za rad produženog boravka čekamo instrukciju resornog Ministarstva.

Nastava za učenike od II do V razreda će se realizovati u školskom objektu od 02.09.2020.godine, a nastava za učenike od VI do IX razreda putem online platforme Office 365 od 01.09.2020.godine. Časovi traju po 30 minuta, mali odmori po pet minuta. Prve časove će učenici od razrednica dobiti rasporede časova, a nakon toga će se javiti predmetnim nastavnicima u grupama na platformi ffice 365 – Teams.  Učenici u školskom objektu neće imati veliki odmor. Poželjno je da učenici užine i napitke pripreme i donesu od kuće ili da im isti budu isporučeni u učionicu. Upoznavanje učenika šestog razreda sa predmetnim nastavnicima će biti upriličeno u narednoj sedmici, a o terminu dolaska učenika u školu ćemo Vas blagovremeno upoznati. Prvobitno planirani termin je otpao poslije konsultacija sa kolegama vezano za početa online nastave.

Učenici se prije početka nastave okupljaju  ispred škole uz poštivanje razmaka i u školu ulaze organizirano jedno po jedno.  Koristi se samo jedan ulaz u školu iz školskog dvorišta. Priliko ulaska u školu obavezna je dezinfekcija obuće i ruku adekvatnim sredstvima. Dalju proceduru ulaska u učionice i propisane higijenske mjere  provode učiteljice. Učenici od I-V razreda na nastavi ne koriste zaštitne maske, dok radnici škole koriste zaštitne maske. Roditelji učenika ne ulaze u školu izuzev u izuzetnim situacijama, informativni i roditeljski sastanci će se održavati online u prve dvije sedmice nastave. Roditelji učenika koji koriste usluge produženog boravka po dijete do ulaza gdje putem video interfona obavještavaju voditeljicu produženog boravka o svom dolasku i preuzimaju dijete na ulazu u školu.

Učenici od I do V razreda koji spadaju u rizične grupe ili u užoj porodici sa kojom učenici žive imaju starije i osobe sa hroničnim bolestima koje spadaju u rizične grupe mogu umjesto redovne nastave u školama nastavu realizirati putem online platforme u prve dvije sedmice nastave. Ukoliko se roditelji učenika iz navedenih razloga i postojanja rizika odluče da dijete nastavi prisustvuje putem online platforme potrebno je da se jave školi putem zvanične e-mail adrese ili dostavljanjem pismene izjave o pohađanju online nastave u navedenom periodu.

Uz želje za sretan i uspješan početak nove školske godine molimo sve učenike, roditelje i staratelje učenika, radnike i posjetioce škole da se pridržavaju propisanih mjera i poštuju upute Zavoda za javno zdravstvo.

Napominjemo da su u školi i školskom dvorištu još uvijek u toku radovi na izgradnji i uspostavljanju nove kotlovnice na plin pa molimo sve učenike, roditelje i staratelje učenika, te posjetioce škole da ne prilaze i ne ometaju izvođenje radova.

O svim novostima i prispjelim informacijama vezano za organizaciju nastave, preporukama Zavoda za javno zdravstvo, te uputa i inastrukcija Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo  blagovremeno ćemo Vas obavjestiti putem školskih stranica.