Smjernice za izbor srednje škole

Udruženje pedagoga Kantona Sarajevo

Završetkom obrazovanja u osnovnoj školi učenici donose odluku o izboru srednje škole koju žele upisati, a time i izboru budućeg zanimanja. Budući da mnogi učenici nisu sigurni u svoja interesovanja i sposobnosti, potrebno im je pružiti pomoć u donošenju realne profesionalne odluke, koja će biti u skladu s njihovim specifičnim i općim mogućnostima.
Takva pomoć učenicima obuhvata profesionalno informiranje, savjetovanje i praćenje njihovog rada.

IZBOR SREDNJE ŠKOLE
Dilema sa kojom se suočavaju učenici završnih razreda osnovne škole?

Dragi učeniče,

vrijeme odluke o izboru srednje škole je pred tobom.

Koje zanimanje da odabereš? Za koju školu da se odlučiš?

Pravilan izbor zanimanja je vrlo važan preduvjet buduće uspješne karijere. Uspješna karijera je usko povezana s dobro odabranim zanimanjem.

Dragi učenici završnog devetog razreda osnovne škole, poštovani roditelji,
pred vama je period odluke koju srednju školu upisati nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja.

Shodno tome, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo želi olakšati učenicima i njihovim roditeljima ovaj veoma važan i ozbiljan proces, uz želju da izbor srednje škole bude što lakši i realniji.

U cilju informisanja učenika koji završavaju osnovnu školu 3. juna 2020. godine, obavještavamo vas da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade objavilo na službenoj web stranici, u linku „Izbor srednje škole“ (https://mon.ks.gov.ba/ustanove/lista/24) informacije o svim srednjim školama i vrstama zanimanja za koja se učenici mogu obrazovati.

Kada odaberete i kliknete na web stranicu bilo koje srednje škole, na početnoj stranici se nalaze sve potrebne informacije o smjerovima i zanimanjima koji se pohađaju u srednjim školama.

Na ovaj način Ministarstvo želi olakšati učenicima izbor srednje škole, jer će uvidom u zanimanja za koja se mogu obrazovati, imati jasniju sliku koja će im omogućiti lakši izbor srednje škole za upis, u skladu sa njihovim postignutim rezultatima tokom školovanja.
Obavještavamo učenike i roditelje da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade stoji na raspolaganju za pružanje dodatnih informacija u vezi sa upisom učenika u 1. razred srednjih škola u školskoj 2020/2021. godini.

[pdf-embedder url=”http://osvs.edu.ba/wp-content/uploads/2020/05/koju_srednju_skolu_da_odaberem-.pdf” title=”-koju_srednju_skolu_da_odaberem-“]