Savjeti za roditelje prvačića

Dragi roditelji,  

 

drago nam je što je vaše dijete postalo učenik naše škole i što ćemo sljedećih nekoliko godina zajedno sudjelovati u njegovom odgoju i obrazovanju, u razvoju njegove ličnosti.                                                                          

Početak školovanja je za dijete jedno od najznačajnijih razdoblja u njegovom životu. Od sada će se pred njega iz dana u dan postavljati sve veći zadaci. Ono će upoznavati mnogo novih osoba – vršnjaka i odraslih; brzo će širiti svoja znanja o svijetu oko sebe i sebi samom.

Dijete će u školi naći brojne prilike za provjeru svojih sposobnosti i njihovo razvijanje. Naša je zajednička obaveza omogućiti mu svestrani razvoj, stvaranje pozitivne slike o sebi, izgradnju povjerenje u sebe i svoje mogućnosti, kao i povjerenje u  ljude.

Do početka školske godine ostalo je još samo nekoliko dana. Nemojte ih ispuniti učenjem čitanja i pisanja – to prepustite nama.

Provjerite jeste li osigurali neke uslove koji će djetetu olakšati snalaženje u školi:

 

  • Iskoristite lijepo vrijeme i prošetajte s djetetom putem do škole i ukazujte na sigurno ponašanje  u saobraćaju.
  • Zajedno s djetetom uredite njegov radni kutak; navikavajte ga da se sam brine o  njegovoj urednosti jer ćemo to tražiti i u učionici.
  • Privikavajte dijete na pravilan ritam dana ( ustajanje i lijeganje u približno isto vrijeme, spavanje noću 9-10 sati ).    
  • Upućujte dijete na pravilno držanje tijela prilikom sjedenja i pri nošenju školske torbe.
  • Potičite dijete na druženje i igru s drugom djecom.
  • Potičite dijete na igre spretnosti, snalažljivosti i  orijentacije: razvijajte pojmove lijevo-desno,  gore-dolje, unutra-van.
  • Upućujte dijete na redovno održavanje lične higijene, samostalno odijevanje i obuvanje.
  • Razgovarajte s djetetom što više, odgovarajte na njegova pitanja i podržavajte njegovu znatiželju za novim spoznajama.
  • Prvi dan nastave osigurajte dovoljno slobodnog vremena kako biste bili uz svoje dijete, pomogli  mu u snalaženju u novoj sredini i zajedno s njim podijelili veselje i ponos zbog polaska u školu.

 

Saradnjom porodice i škole postići ćemo dobre rezultate u odgoju i obrazovanju vašeg djeteta, ostvariti cilj – imati sretno dijete i dobrog učenika koji će biti   naš zajednički  ponos.