EDUKACIJA MLADIH O SIGURNOSTI I POLICIJSKOM POSLU

Vijeće mladih Općine Centar je povodom obilježavanja Dana mladih Općine Centar, uz podršku Općine Centar, a u saradnji sa Upravom policije, organiziralo posjetu i predavanje učenicima OŠ „Vladislav Skarić“ na temu sigurnost i izazovi policijskog posla.

Učenici su s pedagogicom Elmom Valjevčić posjetili Jedinicu za specijalističku podršku Sektora za policijsku podršku Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, gdje su imali priliku vidjeti službena specijalistička vozila Uprave policije, opremu koju pripadnici JSP-a koriste, kao i prisustvovati pokaznoj vježbi pripadnika JSP i službenih pasa.

Posjeta je bila edukativnog karaktera, a policijski službenici su učenicima prezentirali sadržaje prilagođene njihovom uzrastu, te približili djeci rad policijskih službenika. Također su pokazali vještine i druge sposobnosti koje policajci posjeduju  i koriste prilikom rasvjetljavanja krivičnih djela.

Pedagogica Valjevčić je istakla da je ovo jedno lijepo iskustvo i da ovakav vid edukacije smatra istinski neophodnim.

– Danas su sa nama bili učenici sedmog razreda i njihova iskustva sa oružjem uglavnom su vezana za igrice i filmove koje gledaju. Ovo danas će da pamte kao nešto što je drugačije, kao izazov. Predavanje približava ulogu policijskog službenika djeci, a njima je ovo sve jako zabavno i interesantno i vjerujem da će shvatiti težinu zadataka koje ovi ljudi obavljaju, kazala je Elma.