Eko kutak / iz dnevne štampe

Eko Kutak: Upotreba otpada na drugačiji način

Projekat realizuje udruženje Green Art i OŠ Vladislav Skarić

SARAJEVO, (Patria) – Udruženje “Green Art” i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (MPZ KS), u saradnji sa Osnovnom školom „Vladislav Skarić“ i direktorom Mehom Pirićem, realizuje projekat “Eko Kutak”, sa ciljem skretanja pažnje na problem gomilanja ambalažnog otpada.

“Mi otpad pretvaramo u umjetnost, dajući mu novu upotrebnu vrijednost. PVC čep smo pretvorili u sredstvo likovnog izražavanja, i uz konkretne akcije smanjujemo gomilanje otpada – objašnjava Alma Hrasnica, predsjednica Udruženja Green Art.

Projekat je proizašao kao rezultat višegodišnjeg rada udruženja Green Arta i MPZ KS na obilježavanju “Evropske sedmice za redukciju otpada” (EWWR). Prezentacija projekta „Eko Kutak“ bit će održana 06.03.2019. na platou ispred BBI centra od 12:30 do 16 sati.

Na radionicama su od ambalažnog otpada pravljeni labudovi, horozi, buba mare, potočići, u cilju skretanja pažnje na njihovu ugroženost od ambalažnog otpada. Posjetiocima će se dijeliti edukativni materijal o otpadu i kako se pravilno s njim upravlja po prinicipu 3R: reciklaža, redukcija, reupotreba.

 

 

https://nap.ba/news/52790?fbclid=IwAR0i_3jGnEkK6sRhu721MFxFUxRG4_3HJLGzv03i18UDXCzAUa1FCQL6k8k